duminică, 16 noiembrie 2014

Baghetă franțuzească cu semințe




Primele baghete făcute
     Noi în familie nu prea consumăm pîine, de cîte ori o cumpăram, se usca sau făcea mucegai. Dar nu și bagheta fermecată, supercrocantă de la Nr1, care este preferata noastră, a burticilor și a șoldurilor noastre! :)) Priveam una din emisiunile culinare, unde un bucătar gătea niște friptură de miel și mai cocea și o pîine, care părea atît de ușor de făcut. S-a murdărit un pic de făină, pam pam și  e gata! Da' cum rămîne cu bunica, care frămînta ore în șir un lighean de aluat seara, se trezea cu noptea-n cap să dea foc la cuptor, să modeleze pîinile, să le dea la copt, să ne facă nouă pampuște cu usturoi... ooh ce bună-i pîinea bunicii, sigur că mai bună și decît bagheta, dar pare atît de complicat și cam durează. Ei bine, ce să faci dacă bunica nu locuiește prea aproape să ne coacă pîine? Urmărești cum bucătarii fac asta și te inspiri să faci singur. E o rețetă simplă, care nu necesită prea multă îndemînare, astfel că poate fi realizată și de începători ca mine. Ve-ți avea o baghetă crocantă, aerată și gustoasă pe care o ve-ți îndrăgi.

Ingrediente:

680g făină
14g sare
7g drojdie uscată
455 ml apă călduță
semințe


  Mod de preparare:












     Cîntăriți toate ingridientele și frămîntați cîteva minute pînă obțineți un aluat ușor lipicios. Adăugați acum și semințele dacă doriți, e opțional. Ungeți un bol cu ulei, așezați coca, acoperiți cu peliculă alimentară și puneți la frigider. Bolul trebuie să fie cît mai mare, pentru că aluatul va crește dublu sau chiar mai mult. La frigider trebuie să stea cel puțin 12 ore, dar poate sta pînă la 4 zile.
















     Scoateți de la frigider bolul cu alut și lasați 10 min la temperatura camerei. Răsturnați coca pe o suprafață presurată cu făină (utilizați cît mai puțină făină în procesul de modelare), împărțiți-o în patru bucăți egale și începeți a forma un batard (baton)- faceți un dreptunghi mai gros apăsînd cu degetele și rulați din el un batard ca în imagineade mai sus, repetînd procedura cu toate cele patru bucăți, după care le lăsați să se mai odihnească încă 10 min.
     Eu am făcut doar două, restul aluatului, l-am pus la frigider pentru data viitoare. Mai facem o dată această procedură de modelare a batonului și îl rulăm ca pe un sucitor pentru a obține forma rotundă și lunguiață a baghetelor. Le așezăm pe o tavă tapetată cu puțină făină, presurați și deasupra lor un pic, aoperiți cu peliculă alimentară sau cu un șervet și lăsați să crească la loc cald 1h - 1h 30. Baghetele trebuie să își dubleze volumul.




     Preîncălziți cuptorul la temperatura maximă (la noi e 250 C), punînd o tavă adîncă cu apă pe plita de jos a acestuia. Cînd baghetele au crescut, faceți tăieturi cu cuțitul sau foarfeca de bucătărie, pe diagonală, în lung sau oricum vreți voi. Înainte de a le da la cuptor, stropiți cu apă baghetele. După 5min, deschideți cuptorul și stropiți iarăși baghetele cu apă, închideți ușa cuptorului cît mai repede. Peste alte 5 min, repetați procedura și întoarceți tava. Iar peste încă 5 min, Baghetele sunt gata! Scoateți-le din cuptor și înarmați-vă cu răbdare. Ele trebuie să se răcească complet, atunci pot fi servite. Se vor primi foarte crocante la exterior, datorită aburilor formați în interiorul cuptorului și faptului că le stropiți cu apă, dar foarte aerate și pufoase la interior. Și atenție! Prea multă pîine dăunează siluetei Dumneavoastră! :)) Bon Appetite!

baghetele din prima zi
baghetele de a doua zi
  


















2 comentarii:

  1. am sa inregistrez receta si procedura de coacere a baghetei, tare de mult imi doream sa fac si eu baghete frantuzesti. cum le realizez vin cu citeva poze.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gold Casino, India: Online Casino Games and Welcome Bonus
    Gold Casino ⭐️ Exclusive Online Casino Games ⭐️ Huge Jackpots ⚡ 24/7 Support bet365 ⚡ 24/7 Live Chat ☆ Check Availability ✚ All the jeetwin latest Promotions leovegas at

    RăspundețiȘtergere