joi, 13 noiembrie 2014

Pate Rosé de Foie Gras



     De cînd am fost la un restaurant din Chişinău, unde am mîncat cel mai fin pate, soțul îmi aduce aminte mereu despre acel deliciu şi mă tot  întreabă, cînd mai mergem acolo să ne mai alintăm un pic. Pentru că de curînd am şi eu un blog de gătit, am zis că asta trebuie să îmi fie o provocare şi ulterior o nouă postare. Am cumpărat un ficat de gîscă de la un supermarket ( am mai mîncat foie gras, dar prima oară am văzut unul crud. Maaamă! E cît unul de porc aproape!). Şi ce să faci cu el? Hai, caută în cărți, internet, unde vrei! Ei şi cum la prepararea lui se vede că sunt campioni francezii, iar eu la capitolul franceză ştiu doar bonjour și comment ça va, mi-a fost taaare greu să înțeleg mai mult decît ce vedeam. Am răscolit zeci de rețete şi metode de preparare. Unele presupun să fierbi, altele să coci la cuptor, altele doar să marinezi ficatul și toate sunt atît de diferite, necesită atîta atenție și grijă ( trebuie să mergi cu termometrul de bucătărie după ficat, nu cumva să îi scadă temperatura cu un grad, că gata, nu mai e cumsecade!). Într-un moment am zis că îl dau la cîine și s-a rezolvat! Decît să mă chinui și să nu îmi iasă, mai bine nu mă apuc! Dar, după cîteva zile am decis să fac față provocării și am pornit la treabă!


no filter



Ingrediente:

1 ficat de gîscă sau rață
1l lapte
2 linguri coniac
3 linguri vin alb de desert
sare
piper









                                                                                    Mod de preparare:


    De obicei, în magazin, ficatul se găsește congelat, așa că aveți grjă să îl decongelați la frigider timp de cîteva ore, Înainte de a începe să gătiți, fără a-l scoate din pachetul vacuum. Separați lobii și cu mare grijă scoateți venele ficatului, straduindu-vă să îi păstrați forma cît mai intactă. Nu voi pune o poză, pentru că nu arată tocmai plăcută procedura, dar o puteți urmări pe oricare din videourile de pe net. După ce v-ați isprăvit cu venele, aranjați ficatul într-o tavă, cu partea interioară în sus și turnați laptele peste el, adăugînd niște gheață. Acoperiți cu o peliculă și puneți la frigider pentru o oră.



     Cînd scoateți ficatul de la frigider, scurgeți laptele bine. Sărați, pipărați și tratați cu coniac și vin lobii ficatului pe ambele părți, apoi puneți din nou într-o tavă curată o jumătate, cu partea netedă la fund, iar cealaltă jumătate cu partea netedă- sus, imitînd forma inițială. Acoperiți cu peliculă alimentară ficatul, apoi și tava. Puneți la frigider pentru 24 ore.




     Următoarea etapă m-a dus cu gîndul la jocul din copilărie, cînd făceam bomboane din toate obiectele posibile și imposibile. Acum tot vom face o bomboană, una din ficat! După 24 ore, aproape tot lichidul trebuie să se absoarbă. Aranjați două bucăți suprapuse de peliculă alimentară, pe care puneți ficatul și rulați o bomboană. Faceți asta cît mai strîns cu putință. Înfigeți cuțitul în părțile unde sunt bule de aer, ca acesta să iasă și mai rulați într-un strat de peliculă. Pregătiți două foi de staniol suprapuse în care ve-ți pune ficatul și repetați procedura. Puneți atent ruloul la fiert, într-o cratiță cu aburi (în care apa deja să fiarbă), pentru 10 min, acoperind cu un capac, după care întorceți-l pe cealaltă parte să se gătească încă 10 min. Scufundați ruloul pentru un minut în apă foarte rece, îndată ce l-ați scos din cratiță. Iar acum cea mai grea încercare! Să uiți de ficat pentru încă 24 ore, timp în care trebuie să stea la frigider. Nu ai voie să deschizi, să vezi dacă măcar a ieșit ceva, nici nu mai zic de culoare- e sau nu e rose (pe mine asta mă interesa cel mai mult)!

 
no filter





  Și taaaa-daaaam! Doamnelor, E Rose! :)













     A fost un adevărat examen pentru mine! Și vreau să vă zic că m-am isprăvit! Am făcut un Pate Rosé de Foie Gras veridic! Nu unul oarecare, ce se servește la restaurant în două cu ficat de pui sau de ce o fi! Dar un pate cum trebuie să fie, chiar dacă Adrian a cîrnit din nas și a zis că e cam gras. Dar cînd zici  foie gras, jumătate de expresie, adică 50% , e gras- grăsime! Și cum vrei să fie? Mie, care nu îmi place ficatul și nu am fost niciodată mare amator de foie gras, mi s-a părut taaaare delicat, fin și o mare sărbătoare pentru papilele gustative! Vă îndemn să încercați și voi! Baftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu