miercuri, 29 octombrie 2014

Prăjitură cu brînză



     Cum am promis, vin să dezvălui cea de-a doua rețetă din cele pregătite de hram. Această prăjitură face parte din categoria celor pe care le vezi la magazin și crezi că nu o să îți reușească niciodată acasă. Însă, m-am convins că nu aveam dreptate gîndindu-mă așa. Secretul e simplu ca de fiecare dată- produse de calitate și respectarea indicațiilor. Și mai e ceva- gelatina! Trebuie să știi cum să o prepari, iar pentru asta e nevoie doar să întorci pachetul pe verso, urmînd pașii propuși. ;)

Ingrediente:


Pentru blat:

5ouă
125g zahăr
3 linguri făină
1 lingură cacao pudră
1 plic praf de copt











Pentru cremă:

250g brînză de vaci
100g iaurt
150g smîntînă
200g zahăr
coaja și zeama de la o lamîie
1 plic gelatină alimentară
200ml frișcă lichidă
2 linguri  mac






  Pentru jeleu:

  400g vișine
  2 plicuri gelatină alimentară










Mod de preparare:

                                                                                                  Pentru blat:

      Puneți cuptorul să se încălzească la 180 grade. Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile cu mixerul la viteză mică pînă se fac spumă, apoi adaugă zahărul și batele la viteza maximă. Cînd se întărește masa, adaugă gălbenușurile pe rînd, făina amestecată cu praful de copt (cerneți cîte puțin) și cacao pudră, amestecînd prin răsturnare cu atenție. Toarnă compoziția într-o tavă acoperită cu hîrtie de copt și pune-o în cuptorul preîncălzit pentru 30-40 min. Cînd e gata (verificați cu un bețișor mijlocul), scoate blatul și pune-l să se răcească complet.


   Pentru cremă
:

   
Cît timp se face blatul (sau chiar cu o oră înainte), pregătiți crema. Se mestecă cu mixerul brînza de vaci, iaurtul, smîntîna, zahărul, zestul de lamîie, sucul acesteia și gelatina preparată conform indicațiilor de pe plic ( se pune la înmuiat cu 100ml apă rece pentru 10min. Se mestecă pînă se dizolvă complet în bain-marie,  iar temperatura să nu depășească 60grade). Puneți compoziția la frigider pentru 2-3 ore să se întărească. Cînd e destul de închegată, bateți frișca pînă se întărește, puneți două linguri de mac și încorporati-o în crema cu brînză, mestecînd atent să nu scadă din volum. Turnați peste blatul complet răcit.



Pentru jeleu:

Așezați vișinele pe cremă și turnați deasupra cele două plicuri de gelatină alimentară, preparate la fel ca cea de mai sus. Pentru că vișinele pe care le-am folosit eu, erau înghețate, jeleul s-a prins imediat. Mai dați la frigider pentru un pic de timp să se prindă straturile unul de altul. Ar fi bine să puneți prăjitura într-o tavă cu margini detașabile, pentru comoditatea de apoi, cînd trebuie scoasă si tăiată. Eu nu am una, așa că am folosit de silicon.

     Să aveți poftă!




Un comentariu:

  1. Irina ce frumos arata!! Tu descrii totul atit de clar, ca devine tare insirational!! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere