luni, 8 decembrie 2014

Curcan la cuptor

     Curînd vin sărbătorile și ne gîndim deja unde să le petrecem, cu cine sau poate chiar ne imaginăm în detalii cum vrem să decurgă cea mai feerică seară din an.Unii aleg să meargă la restaurant, alții în club, cineva merge la munte, iar cineva la mare. O mare parte însă preferă să stea acasă, să-și decoreze living-ul, să împodobească bradul, să gătească ceva delicios și să petreacă cu cei dragi. Cînd vine vorba de gătit, aș putea să vă inspir cu ceva.
     De curînd americanii au sărbătorit Thanksgiving Day, o zi în care toți se adună în familie și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru recolta din anul care a trecut stînd la masă și servind  bucate pregătite din fructele și legumele sezoniere, încoronînd masa, tradițional, cu un curcan la cuptor.  Deoarece, prin sine, această sărbătoare e o ideie frumoasă, la îndemnarea scumpilor noștri vecini și cumetri, am hotărît să pregătim și noi un curcan, să ne adunăm ca în familie și să spunem unul altuia pentru ce suntem recunoscători în acest an. Fiecare a gătit cîte ceva acasă și a adus cu el la sărbătoarea noastră. Mie (în mare parte) mi-a revenit prepararea curcanului. Am improvizat și a ieșit ceva "meritabil" de pus pe masa de Crăciun sau de Anul Nou, zic eu. Așa deci, dacă încă nu v-ați hotărît cu ce gătiți de Revelion, mergeți să vă luați un curcan și ce mai e nevoie. O să vă împărtăș prima mea experiență în a prepara un curcan și vă voi spune care au fost alegerile bune și cu ce am greșit ( Pentru că da! Am greșit ceva, dar așa ne învățăm).

Mod de preparare:

     Dacă aveți un curcan congelat, puneți-l la frigider să se decongeleze, nu îl lăsați la temperatura camerei pentru că se formează bacterii și se poate altera rapid.  Procedura decurge cam în felul următor:
Curcan de 3,5- 5,5 kg- decongelarea durează 1,5- 2,5 zile
Curcan de 5,5- 7,5 kg- decongelarea durează 2,5- 3 zile
Curcan de 7,5- 9,5 kg- decongelarea durează 3-4 zile
Curcan de 9,5 -11 kg- decongelarea durează 4-5 zile
   
     Asigurați-vă că curcanul e dezghețat complet, îndepărtați penele dacă există careva rămase (de obicei chiar la toate păsările găsești cîteva pene ascunse pe sub aripi), uscați cu un prosop și frecați bine cu sare pe dinăuntru și dinafară. Pregătiți un vas mai mare sau chiar o căldare, în care puneți lămîi, frunzi de dafin, sare, ceapă, ceva verdeață, apă rece și gheață pedeasupra. Băgați curcanul în acel amestec, dați-l la rece pentru 12 ore. După ce s-a marinat, scoateți pasărea din marinadă și uscați-o cu un prosop de bucătărie. Faceți un amestec de condimente- sare, piper negru și paprica, cu care frecați curcanul bine. Tot acest amestec îl adăugți la o bucată mare de unt (100- 200g , în dependență de mărimea curcanului), mai puneți pătrunjel, mărar și ce mai verdețuri aveți, tocate mărunt și ridicînd pielea cu atenție, înșirați uniform amestecul de unt sub piele. Eu am adăugat prea multe verdețuri care au făcut ca culoarea finală să fie prea întunecată, aceasta a fost poate o greșeală estetică comisă din dorința să iasă cît mai gustos.



     Preparați un amestec pe care o să îl puneți în interiorul curcanului, orice vreți voi. Eu nu am optat pentru umplutură, ci doar am pus cîte ceva care să îi dea gust dinăuntru. Am aici un amestec din: mere, ceapă, usturoi, lămîie, țelină, o legătură de cimbru proaspăt, cîteva fire de rozmarin și frunzi de dafin. Le-am pus în interiorul curcanului, l-am legat cu ață și l-am dat la cuptor. Procedați exact așa folosind orice umplutură doriți. Important e să folosiți ață care rezistă la temperatură și să coaceți pasărea cu pieptul în sus.

     Eu am acționat după regula 40 min pentru fiecare kg de curcan și era perfect copt, chiar și fără verificări. Dacă aveți un termometru de bucătărie, e perfect, pentru că îl puteți pune la treabă și să îi verificați temperatura care trebuie să corespundă parametrilor indicați, sau mai simplu- 80C și pentru unplutură-70-75C. Aveți răbdarea să nu deschideți ușa cuptorului înainte ca mîncarea să fie gata.
     Un lucru foarte important este ca înainte de a fi servit, să lăsați curcanul să se "odihnească" pentru 30 min, acoperindu-l cu o folie de aluminiu, dar să îi lăsați loc prin părți să circule aerul, ca să rămînă coaja crocantă. Eu știind acest lucru, am neglijat și s-a cam înmuiat, dar.... s-a primit ce s-a primit și păreri vă vor spune cei care l-au gustat! Baftă!

Un comentariu:

  1. Dragă Irina,citesc blogul tau cu mult drag...Bravo,si abia astept urmatoarele retete:)

    RăspundețiȘtergere