luni, 29 decembrie 2014

Masa de Crăciun

    Crăciunul din acest an a fost unul special pentru familia noastră, avînd-o alături pe Maria-Andreea, care deja înțelege ce e un brăduț şi că acesta trebuie împodobit cu globuri, mărgele şi că nu trebuie să tragi de crengile lui, altfel vine peste tine. Înțelege cine e Moş Crăciun, de ce să îl tragi de barbă (să cînte), ştie unde se pun cadourile (sub brad avem de toate), iar dacă vin nana şi nanu mascați, înseamnă că e veselie şi petrecere pe cinste!
    Unii sărbatoresc Crăciunul pe stil nou, alții pe stil vechi şi  sunt cei care sărbătoresc de două ori. Noi tot facem parte din această categorie. În familia mea, tradițional se sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi, ne ducem la bunei, unde se adună toate rudele şi colindă la fiecare casă, luînd gazdele să meargă mai departe cu colindatul, formînd pînă la urmă o gloată de colindători care fredonează melodii vechi, aşa cum au învățat de la părinți şi bunici. După care se aşează toți la masa cu mîncăruri tradiționale de Crăciun, de unde nu lipsesc bucatele din porc, friptura, borşul scăzut, sarmăluțele, cîrnații de casă, plăcintele, învîrtita... etc. E feerică atmosfera aceasta, fiind un obicei ce îl respectăm aproape cu strictețe în fiece an. Uite că pe 25 decebmrie a lui 2014, am hotărît să pregătim ceva, iar pentru că tot e pe stil nou, Adrian m-a îndemnat să lăsăm bucatele tradiționale pentru celălalt Craciun şi să gătim ceva uşor. Meniul tot el l-a ales, din poze, nu degeaba se zice că bărbații iubesc cu ochii. :) Şi noi am trecut la treabă! Nu noi cu Adrian, că doar nu a-ți vrut să plouă de Crăciun, ci noi cu Otilia, scumpa noastră vecină şi cumetră, care întotdeauna ne sare-n ajutor de e nevoie! Lucru pentru care îi mulțumesc din suflet! Ne-am rasucit mânicile , ne-am prins părul, am pus cîte un şorț şi-am început a gospodări! :))
     Primul punct din meniu:

Tartar de somon


Ingrediente :

300g somon proaspăt
1 ceapă albă mică
2-3 cozi de ceapă verde
1 linguriță capere
1 lămîie
2 linguri ulei de măsline
sare
piper


Mod de preparare :

Tocați cît mai mărunt somonul cu ajutorul unui cuțit, nici într-un caz cu mașina de tocat carne sau alt robot de bucătărie. Cu cît este mai rece peștele, cu atît se taie mai ușor. Mărunțiți ceapa, cozile de ceapă verde și caperele, adăugați-le la somon, scurgeți acolo lămîia, turnați ulei de măsline, sărați și pipărați, amestecînd bine. Puneți amestecul la frigider pentru minimum o oră. 15 min înainte de a servi, mai mestecați o data.

Al doilea punct din meniu:

Risotto cu creveți:

Ingrediente :

1,5 căni orez arborio
1 ceapă albă
usturoi
cimbru
șofran
100 ml vin alb
2l  supă de pui sau vită

creveți
1 ceapă
adjica
lămîie
ulei de măsline


Mod de preparare :

    Căliți ceapa tăiată măunt, împreună cu usturoiul, cimbru și cîteva fire de șofran. Cînd ceapa e rumenită bine, adăugați orezul și căliți-l un pic amestecînd bine cu ceapa. Turnați vinul peste orez, puneți un capac la tigaie, lăsați să se absoarbă tot vinul apoi adaugați cîte două polonice de supă treptat pînă orezul este aproape gata, acoperind de fiecare dată cu capacul. O să împărtășesc secretul celui mai simplu, dar fin și mega gustos risotto, e un lucru pe care bucătarii șefi italieni nu prea vor să îl  dezvăluie, dar este cineva care a dat secretul pe față, iar eu la rîndul meu o să vi-l spun vouă. Cînd este gata (orezul nu trebuie să fie sfărîmat, un risotto veritabil are orezul aproape gata și nu fiert pînă se desface), stingeți focul, adăugați un pic de unt și un pic de parmezan ras, mestecați bine, lăsați vreo 5 min sub capac, apoi serviți cu plăcere!





     Despre creveți- noi îi gătim des și diferit pentru că ne plac mult și deseori mergem la piața de pește, de unde luăm cîteva kilograme să îi avem pentru a ne satisface poftele oricînd dorim.
Obișnuiesc să îi gătesc separat, însă dacă vreți, îi puteți adăuga simplu în risotto de mai sus cu 3-4 min înainte de a fi gata. Eu, i-am marinat cu adjica făcută de tata (așa ceva nu se vinde!), un pic de suc de lămîie și ulei de măsline. Am prăjit ceapa, din nou cu un pic de usturoi, pentru că mie îmi place mirosul de usturoi călit și îl adaug în orice mîncare (ei bine, în chocolate banana cake încă nu am încercat să-l pun), am adăugat niște roșii mărunt tăiate care s-au făcut vreo 10 min și am turnat deasupra creveții cu tot cu marinadă, i-am gătit vreo 5 min și Voilaaa! Otilica i-a aranjat frumos în jurul risotto și Poftă mare!


Al treilea punct din meniu:

Tartă cu fructe și mascarpone

Ingrediente :

Pentru tartă:                

100ml lapte
180g făină
150g unt
150g zahăr
50 g migdale
3 gălbenușuri
1 lămîie
1 plic praf de copt
1 portocală
scorțișoară




Pentru umplutură:

200g zmeură
100g afine
100g mure
250g mascarpone
30g zahăr pudră
25 g migdale
3 nectarine
2 albușuri
1 plic zahăr vanilat



Mod de preparare :



     Pune într-un castron făina, zahărul, migdalele tocate, coaja rasă de lămîie, un praf de copt și scorțișoara. Adaugă laptele, gălbenușurile și untul înmuiat la temperatura camerei, amestecă bine toate ingridientele. Scurge zeama de portocală și amestecă bine pînă obții o compoziție omogenă.
     Încălzește cuptorul la 170 C. Unge o tavă rotundă cu unt și toarnă 2/3 din compoziție. Spală nectarinele, îndepărtează coaja, taie-le feliuțe subțiri în formă de semilună Aranjează deasupra feliuțele de nectarine și presară deasupra fructele de pădure, păstrînd un sfert din ele pentru decor. Toarnă deasupra restul compoziției și presară cu feliuțe de migdale. Coace la cuptor cca 45 min.
     Bate albușurile spumă și încorporează-le în mascarponele amestecat cu zahărul pudră și cel vanilat, pentru a obținr o cremă densă.
La noi în burtici nu a mai încăput tarta în acea seară, în schimb, dimineața de Crăciun a fost una taaare dulce. Am tăiat tarta felii, iar Sergiu a decorat-o cu crema de mascarpone și fructe de pădure. A fost delicioaaaasă!
   

 Am organizat spontan, dar a decurs totul foarte drăguț și plăcut! Mai ales cînd elfii lui Moș Crăciun trăiesc peste gard și te ajută cînd ai nevoie. Dar să nu credeți că am uitat de Adrian! El m-a ajutat cel mai mult, a mîncat mai mult decît toți, iar asta, credeți-mă, e important! Dacă se mănîncă ceea ce ai gătit, înseamnă că a ieșit bun și te simți... pff masterchef! :D


Masa de Crăciun



Mai jos vedeți o variantă rapidă a sărbătorii noastre!

https://www.facebook.com/video.php?v=10152906233347834



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu